Uiteenzetting 1: Methaan uit permafrost en meren
Het onderwerp: Methaan uit permafrost.
Het tekstsoort: Informatieve tekst.
publiek: Jongeren 3de klas en ouder.
De hoofdgedachte: Methaan komt vrij uit permafrost en beschadigt het milieu.
De opbouw,
Inleiding: Het onderwerp noemen.
Alinea 1: Methaan en permafrost, kernzin: Vroeger bleef de permafrost bevroren en kwam er geen methaan vrij, maar de laatste jaren begint de permafrost steeds sneller te smelten en dreigen er grote hoeveelheden methaan vrij te komen.
Alinea 2: Hoe is het nu, kernzin: De laatste jaren beginnen er steeds meer veranderingen op te treden, vooral aan de grenzen van het eeuwig bevroren grond.
Alinea 3: Hoe nu verder, kernzin: Het kan nog tientallen tot honderden jaren duren voordat de permafrost volledig is verdwenen.
SLot: Conclusie
Methaan uit permafrost en meren
Iedereen heeft wel eens gehoord dat het niet goed gaat met het milieu, bijvoorbeeld door uitstoting van CO2. Nog erger is dat er methaan vrijkomt uit de permafrost en meren. Methaan is zeer schadelijk voor het milieu en zeer brandbaar. Waarom is methaan zo schadelijk voor het milieu en waarom komt het vrij? Hoe was het eerst en hoe is het nu, wat gebeurt er in de toekomst als dit zo door gaat?
Methaan en permafrost
Wat is methaan en wat is permafrost? Methaan ontstaat onder de grond. Het komt vrij bij de afbraak van organische stoffen onder zuurstofloze omstandigheden. Dit methaan is heel schadelijk voor het milieu, één ton methaan heeft over 100 jaar 33 keer meer invloed dan één ton koolstofdioxide (CO2). Het is dus een groot probleem dat het uit permafrost en meren komt. Permafrost is bevroren grond met dood gras, mos en andere planten. Permafrost ontdooit nooit helemaal. Vroeger bleef de permafrost bevroren en kwam er geen methaan vrij, maar de laatste jaren begint de permafrost steeds sneller te smelten en dreigen er grote hoeveelheden methaan vrij te komen. Permafrost is onder andere te vinden in Alaska, Scandinavië, Canada en Siberië.
Hoe is het nu?
De laatste jaren beginnen er steeds meer veranderingen op te treden, vooral aan de grenzen van het eeuwig bevroren grond. Zoals we al weten ligt er op de permafrost veel dood gras, mos en andere planten. Deze bovenste laag is juist het gevoeligst bij de opwarming van de aarde. Als de plantenresten ontdooien beginnen ze te rotten en komt koolstofdioxide vrij. Ook koolstofdioxide (CO2) is schadelijk voor het milieu maar nog niet zo schadelijk als methaan. Bij meren kan hetzelfde ritueel afspelen, maar als de plantenresten in meren ontdooien, zetten de bacteriën de plantenresten langzaam om in methaan wat veel sterker is en dus veel schadelijker is dan koolstofdioxide. Methaan komt verder nog vrij uit de veeteelt en methaanhydraten op de zeebodem. Ook voor de huizen is het niet goed dat de permafrost ontdooit. De huizen verzakken langzaam wanneer de permafrost waarop ze gebouwd zijn smelt. Als het zo verdergaat met smelten zakken de huizen compleet weg en hebben de bewoners geen huis meer om in te leven. Sergei Kirpotin (wetenschapper aan de Universiteit van Tomsk) signaleerde drie jaar geleden: ‘’Er komen ook steeds grotere en steeds meer ontdooide meren voor. Op het noordelijk halfrond beslaan meren naar schatting zo’n 1 miljoen vierkante kilometer’’.
Hoe nu verder?
Zoals we weten komt er heel veel methaan uit de grond naar boven. Uit de Arctische meren komt 6% methaan van de werelduitstoot naar boven. Op die plekken komt het methaan soms zo veel uit de grond dat dit oppervlak ‘s winters niet kan bevriezen. Maar maken wij het nog mee dat het permafrost volledig verdwenen is, het antwoord is: nee. Dit kan nog tientallen tot honderden jaren duren voordat de permafrost volledig is verdwenen. Het is natuurlijk nu wel zo dat de opwarming van de aarde versnelt wordt en dat de ozonlaag nu sneller dunner wordt. Om een goed beeld te krijgen hoe het permafrost er nu aan toe is zouden we dieper moeten graven. Echter de permafrostgebieden zijn heel uitgestrekt en vaak erg moeilijk te bereiken.
Conclusie
Moeten we ons nou echt zorgen maken dat de permafrostgebieden smelten en dat er methaan vrijkomt? Ja en nee. Ja, omdat we hiermee de aarde beschadigen voor onze opvolgers, maar of wij er zelf last van krijgen is waarschijnlijk niet zo. Natuurlijk warmt de aarde hier sneller van op wat ook geen goed teken is, maar om uit te zoeken hoe het precies allemaal zit zou meer onderzoek gedaan moeten worden. We moeten wel rekening houden met de bewoonde gebieden die op de permafrost wonen, de huizen, snelwegen en gebouwen zakken langzaam in. Als dit niet snel verholpen wordt kunnen de mensen die daar wonen grote problemen krijgen.
Bronnen:
Site 1: kennislink: Methaan uit permafrost en meren.
Bezocht op: 18-09-2013, 19-09-2013, 20-09-2013, 21-09-2013, 22-09-2013 en 23-09-2013.
Site 2: Wikipedia: Permafrost.
Bezocht op: 18-09-2013 en 19-09-2013.
Commentaar docent: geen
Cijfer: 9,6